Deltacopy Rsync backup og danske bogstaver

Jeg havde for nyligt et lille projekt der involverede at jeg gerne ville tage backup fra en Windows 2008R2 server til min Synology DS207 NAS. Efter lidt søgning viste det sig ret hurtigt at Deltacopy var vejen frem, det er en Windows portering af Rsync protokollen og virker både frem og tilbage mellem Windows Server og Synology NAS. Her er der lidt omkring konfigurationen. På Synology’en skal man først aktivere Rsync processen, så den “lytter” efter den protokol.

1

Tryk på pilen for at få hovedmenuen frem og tryk derefter ind under Sikkerhedskopier og gendan, her skal man aktivere rsync og trykke OK:
Image

Efter jeg aktiverede dette, fik jeg automatisk oprettet en “Delt mappe” med navnet Netbackup, denne kan passende bruges som destination når man konfigurere Deltacopy klienten på Windows Serveren.

Deltacopy kan downloades som freeware herfra: http://www.aboutmyip.com/AboutMyXApp/DeltaCopy.jsp og installeres herefter på Windows serveren.

Image

I installationsmappen skal man bruge DeltaC.exe, hvilket er client-delen af DeltaCopy – hvilket er den del man skal bruge når det er data fra Windows serveren der skal flyttes til Synology’en. Hvis man skal kopiere data den anden vej(fra Synology til Windows server) skal man starte DeltaCopy serverdelen DeltaS.exe, hvilket kan køre som en service på serveren, så man kan schedulere backup’er til at køre automatisk.

Image
Når man starter DeltaC.exe får man dette vindue frem, hvor man skal tilføje en ny profil som definerer hvor programmet kan finde Synology’en, dette kan være både en IP eller hostname, og både intern IP eller en public IP eller dns-adresse(dette kræver blot NAT af port 873, som bruges af Rsync protokollen). Når der er skrevet hostname eller IP kan man trykke på de 3 punktummer for at browse destination og vælge den mappe hvor man vil kopiere data til.
Image

Ovenover vælger man den/de lokale mappe/filer man vil tage backup af.

Image

Under Options, har man disse muligheder, jeg går ud fra at “Additional Parameters” kan bruges til de resterende parametre som kan bruges med rsync.

Image

Under authentication skal man definere brugernavn/password, jeg har brugt root brugeren som på Synology har samme password som admin-brugeren. Det er muligt at man kan bruge en anden bruger, men jeg har ikke testet det.

For at teste at man nu har de rigtige indstillinger, kan man køre jobbet manuelt, ved at højreklikke på profil-navnet og vælge Run Now
Image

Så kommer først dette frem i et nyt vindue

Image

og herefter begynder den at overføre og liste de filer der bliver overført, når først jobbet er kørt første gang overfører den kun de ændrede/nye filer og når den er færdig kommer denne besked:
Image

Så kører der Rsync backup fra Windows Server til Synology NAS. Det største “issue” jeg har fundet i dette, er at hvis man har filer eller mapper med danske bogstaver æøå, kan man ikke tilgå disse mapper/filer via Synology’s webinterface eller via CIFS-sharet. Man kan se problemet ved at mappen/filen bliver “omdøbt” med underlige tegn i stedet for de danske bogstaver.
Image

Der er flere løsninger på dette, ikke specielt kønne men siden det er backup-data er det forhåbentlig ikke noget data man arbejder med til daglig. Hvis man skal have adgang til data’en fra Synology’s webinterface eller CIFS-share skal man enten omdøbe filerne på Windows-serveren til ikke at bruge danske bogstaver og ellers skal man ind via SSH til Synology’en:
Image

Her kan man se de samme 2 filer igen:
Image

Altså filen med det danske æ ligger der fint, Synology’s software kan bare ikke vise det af en eller anden grund…
For at omdøbe filen manuelt, hvilket jeg vil bruge, da mit data kun skal bruges i restore-formål, så det vil være rimelig nemt at finde de mapper/filer der skal omdøbes, kan man bruge kommandoen mv :
Image
TIP: skriv lidt af navnet(husk det er “linux”(busybox) så store og små bogstaver er vigtige at skrive rigtigt) og tryk TAB for at få fuldført filnavnet.

Herefter er filen tilgængelig via webinterface og CIFS-share:
Image